[...] jesteśmy w stanie porozumieć się z centralą alarmową oraz rozbroić i uzbroić cały system lub jego część. c. Czujki - oczy, uszy i nos systemu, dzięki którym wiemy czy, gdzie i jakie zagrożenie wystąpiło. d. Sygnalizator, który poinformuje dźwiękowo i/lub optycznie o stanie zagrożenia. e. Akumulator, który dostarczy energii w sytuacji awarii [...]
[...] we krwi. Tłuszcz, który jest zmagazynowany w ciele, zostaje wówczas pobudzony do akcji. Jego kwasy tłuszczowe zostają „wyciągnięte" z magazynu i przekazane do mięśni, gdzie zostają spalone na energię. Ta działalność tłuszczu, który oszczędza glikogen, występuje szczególnie w sportach o charakterze wytrzymałościowym. Nie jest to jednak [...]
[...] we krwi. Tłuszcz, który jest zmagazynowany w ciele, zostaje wówczas pobudzony do akcji. Jego kwasy tłuszczowe zostają "wyciągnięte" z magazynu i przekazane do mięśni, gdzie zostają spalone na energię. Ta działalność tłuszczu, który oszczędza glikogen, występuje szczególnie w sportach o charakterze wytrzymałościowym. Nie jest to jednak [...]
[...] katabolizm spowodowany treningiem niszczy 80% anabolizmu nim wywołanego. To daje nam 20% różnicy wzrostu. Większość kulturystów faktycznie bardzo szybko dochodzi do punktu, gdzie anabolizm zrównuje się z katabolizmem i doświadcza stagnacji. Teraz już wiesz, dlaczego tak często zdarza się tobie utknąć w czasie wysiłków treningowych. Przyjrzyjmy [...]
[...] broni ludzie nadal praktykowali walkę nieuzbrojonymi rękoma i nogami, zarówno w starożytnym Egipcie i Grecji, jak w Indiach i Chinach. Jednak tylko w krajach azjatyckich, gdzie w prawie każdym większym regionie opracowano własne charakterystyczne sztuki walki, miały one podbudowę filozoficzną. Jednak pierwsze udokumentowane fakty świadczące o [...]
[...] mogły stopniować działanie gorącego powietrza. Różnica pomiędzy ławami wynosi około 50 cm, a temperatura w okolicy podłogi wynosi 35°C, najwyższa jest w górnych warstwach, gdzie wynosi 110°C. W zależności od wydolności organizmu i samopoczucia należy stopniowo siadać, początkowo na ławach niższych i średnich, kończąc kąpiel w III fazie trwania, [...]
[...] w 6 to co? jesli w 3 to co? Jesli zjemy 3 poislki po 100g to tylko przyswoimy 90g z tych 300! Bo na to wychodzi. Ten mit mógł sie wziasc stąd że jakis znany trener napisał gdzies,czy moze polecal swoim podopiecznym 30-40g bialka w jednym poislku - bo taki byl stan wiedzy w tamtych czasach. Jesli bylo pewnie kilka badan na ten temat i jesli w [...]
[...] by człowiek mógł w takim stanie korzystać z tego, czego się nauczył. Można mieć najpiękniejszy na świecie samochód wyścigowy, ale jeśli w baku będzie piwo, nigdzie nim nie zajedziemy. Można mieć i wspaniały samochód, i świetne paliwo, lecz gdy świece zapłonowe nie działają, nie wygra się żadnego wyścigu. Chcę ci teraz przekazać [...]
[...] jednak przy tym wydaje się być dodatkowa obecność węglowodanów (lub ich brak) w pokarmie. Zobrazować to można na przykładzie leucyny i glukozy podawanych osobno bądź razem, gdzie -sama leucyna powoduje lekką odpowiedź insulinową, -sama glukoza wyraźną odpowiedź glukozową i insulinową, -a leucyna + glukoza mniejszą odpowiedź glukozową (niż [...]
[...] osób, które narzeka na brak działania różnych preparatów, jest moim zdaniem po prostu „przećpana"!!:) Do takiego wniosku dochodzę, gdy czytam tematy w dziale Suplementy, gdzie ludzie muszą sobie dorzucać po 2-3 miarki Meso czy innych pobudzaczy, żeby cokolwiek poczuć. Ja obecnie po tak długiej przerwie czuję się niesamowicie stosując [...]
[...] L-glutamina jest ponadto idealnym "nośnikiem" azotu. Dzięki szczególnej budowie cząsteczkowej, może łatwo syntezować amid azotowy i przetransportować go w organizmie tam, gdzie jest potrzebny do syntezy tkanki mięśniowej. L-glutamina, która zwykle uwalnina jest z tkanki mięśniowej, poprawia czynność przewodu pokarmowego, zwiększa produkcję [...]
[...] bez skutków ujemnych. Naukowcy zaangażowani w ocenę stevia potwierdzili, że jest ona bezpieczna dla spożywania przez człowieka - fakt dobrze znany w wielu częściach świata, gdzie nie jest ona zabroniona. Każdy z kim rozmawiałem na ten temat wierzy, że stevia została zabroniona by trzymać ten daleko od USA i by chronić poziom sprzedaży [...]
[...] przysiadzie oraz omówię jego funkcje. Jednakże zagadnienie to traktuję tylko pobieżnie, ponieważ o samym sprzęcie można by było pisać całe tomy, a w tym samym momencie ktoś, gdzieś tam, zapewne testuje nowy krój, rodzaj kombinezonu czy też bandaży. Dodatkowo dochodzi tu problem „legalności" różnorodnego sprzętu w różnych federacjach. Nie będę się [...]
[...] bez skutków ujemnych. Naukowcy zaangażowani w ocenę stevia potwierdzili, że jest ona bezpieczna dla spożywania przez człowieka - fakt dobrze znany w wielu częściach świata, gdzie nie jest ona zabroniona. Każdy z kim rozmawiałem na ten temat wierzy, że stevia została zabroniona by trzymać ten daleko od USA i by chronić poziom sprzedaży [...]
[...] wskazówki dietetyczne stają się trochę niejasne i mało zrozumiałe. Jak to najlepiej widać w praktyce - nie wszyscy konsumenci wiedzą (czy są w stanie dowiedzieć się), gdzie znaleźć tłuszcze, tłuszcze nasycone lub cholesterol. Ponieważ cholesterol można znaleźć tylko w produktach zwierzęcych, konsumenci powinni więc zostać zachęceni do [...]
[...] 2 razy dziennie przez co najmniej dwa miesiące. • Masowanie ciała W trakcie wcierania odpowiedniego kremu lub podczas prysznica należy masować skórę w tych miejscach gdzie rozstępy już się pojawiły lub mogą dopiero powstać ( uda, brzuch, pośladki, biodra ) Masaż poprawia krążenie skóry, a substancje aktywne zawarte w kremach są lepiej [...]
[...] L-glutamina jest ponadto idealnym "nośnikiem" azotu. Dzięki szczególnej budowie cząsteczkowej, może łatwo syntezować amid azotowy i przetransportować go w organizmie tam, gdzie jest potrzebny do syntezy tkanki mięśniowej. L-glutamina, która zwykle uwalnina jest z tkanki mięśniowej, poprawia czynność przewodu pokarmowego, zwiększa produkcję [...]
[...] materii była najniższa z możliwych, aby stawy, ścięgna, mięśnie, kości były sprężyste, silne i wytrzymałe? Białko powinno cechować się najwyższą wartością biologiczną, gdzie wykorzystanie białka do celów budulcowych kształtuje się na wysokim poziomie (NPU- Netto Protein Utilization). Na podstawie bilansu azotowego ustalono, że [...]
[...] receptorów adrenergicznych, ponieważ przez wytwarzanie NA oddziałuje ona na różne rodzaje receptorów adrenergicznych. NA może połączyć się receptorami alfa lub beta, gdzie receptory alfa obniżają lipolizę a beta ją zwiększają. Ogólny efekt lipolizy zależy, więc od stosunku receptorów alfa do beta w każdej poszczególnym adipocycie. [...]
[...] ferrytyny, głównie w wątrobie i śledzionie oraz innych narządach. Żelazo zmagazynowane w organizmie pozostaje w dynamicznej równowadze z tym, które znajduje się w surowicy, gdzie jest transportowane w surowicy krwi w połączeniu z białkiem nośnikowym którym jest transferyna. W mięśniach żelazo wchodzi w skład mioglobiny, czerwonego barwnika [...]